Kwas askorbinowy

Kwas askorbinowy to nic innego, jak zwykła witamina C. Obecny jest w większości dostępnych kosmetyków. Jego główne właściwości to niszczenie wodnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie wielu rożnych dolegliwości. Ponadto działa na skórę w sposób znacznie ją dotleniający oraz rozświetlający. Kwas askorbinowy produkuje kolagen, dzięki czemu skóra staje się bardziej elastyczna i sprężysta. Te zalety sprawiają, że każda kobieta szuka go w składzie wybieranych kosmetyków.

Kwas askorbinowy



kwas askorbinowyKwas askorbinowy – dzięki niemu można w znaczny sposób zachować młodą i odpowiednio jędrną skórę. Zauważyć przy tym należy, że kwas askorbinowy dość długo nie mógł być stosowany, tak jak robi się to obecnie. Przez długi czas bowiem, specjaliści nie potrafili dać sobie rady z tym, że wchodził on w silne reakcje z powietrzem, wilgocią i światłem. Dopiero nowoczesna kosmetologia i żmudne badania dały możliwości jego wykorzystywania bez obawy na negatywny wpływ na zdrowie.

Dzisiejszy kwas askorbinowy ma taką formę, że w żadnym wypadku nie zmienia swoich właściwości, ani też nie utlenia się przy kontakcie z powietrzem . Używanie kosmetyków zawierających go w składzie daje dziś naprawdę rewelacyjne efekty. Przede wszystkim chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych, ale też umożliwia szybsze gojenie się wszelkich ranek. Dodaje się go także do wielu innych kosmetyków. Często używany jest w szamponach i odżywkach do włosów. Pozwala im nadać odpowiedni połysk i nawilżenie oraz zapobiega zbytniemu przetłuszczaniu się. Warto więc czytać składy kosmetyków, w które się zaopatrujemy. Bo najważniejsze jest to, by było  w nich jak najmniej chemii, a najwięcej natury i witamin w tym kwas askorbinowy, tylko wówczas można osiągnąć wspaniałe efekty, a co najważniejsze pozwalające przy tym zachować zdrowie.

Leave a comment: